Banca Nationala a Romaniei pune de miercuri in circulatie, in scop numismatic, o moneda de argint dedicata aniversarii a 140 de ani de la inaugurarea primei linii de cale ferata din Romania: Bucuresti - Giurgiu, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Moneda are o valoare nominala de 10 lei, este realizata din argint 999‰ si are o greutate de 31,103 grame. Forma acesteia este rotunda, diametrul de 37 mm, calitatea - proof, iar marginea este zimtata, potrivit datelor BNR.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Aversul prezinta in centru, locomotiva „Calugareni” iesind din Gara Filaret din Bucuresti, reprezentata intr-o imagine de epoca, in dreapta, stema Romaniei si anul de emisiune - 2009, iar in stanga, valoarea nominala - 10 LEI; deasupra garii, inscriptia „ROMANIA”.

Reversul prezinta in partea superioara o imagine a Bucurestiului la mijlocul secolului al XIX-lea si inscriptia „BUCURESTI”; in centru, reprezentarea primului tren care a circulat intre Bucuresti si Giurgiu; la dreapta, turnul din Giurgiu - simbol al orasului si inscriptia „GIURGIU”, iar sub tren, inscriptia: „140 DE ANI DE LA INAUGURAREA LINIEI DE CALE FERATA”.

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR, cu folio argintiu.

Pretul de vanzare este de 185,00 lei, exclusiv TVA. Pretul nu include contravaloarea casetelor.