BNR a redus marti dobanda de politica monetara de la 9% la 8,5% pe an, confirmind asteptarile analistilor. Dobinda de politica monetara (dobinda-cheie) nu a mai inregistrat un nivel atit de scazut din martie 2008.

Tot in sedinta de marti, Consiliul de Administratie al BNR luat o masura suplimentara pentru cresterea lichiditatii in piata, reducind nivelul rezervelor minime la valute de la 35% la 30%. De asemenea, Banca Nationala a decis reducerea scadentei pentru operatiunile repo efectuate prin licitatie de la o luna la o saptamina.

Scaderea dobinzii de politica monetara este unul dintre instrumentele folosite de bancile centrale pentru a determina bancile comerciale sa scada, la rindul lor, dobinzile la creditele si depozitele populatiei si agentilor economici.

Deciziile CA al BNR de marti, 4 august 2009:

  • Reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5 la suta pe an de la 9,0 la suta incepand cu data de 5 august 2009;
  • Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadente reziduale de sub doi ani ale institutiilor de credit la nivelul de 30 la suta de la 35 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2009;
  • Utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si reducerea scadentei principalului instrument de politica monetara, operatiunile repo efectuate prin licitatie, de la o luna la o saptamana.

CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 august 2009.

Sursa: BNR