Guvernul ia in calcul mentinerea impozitului forfetar pana la sfarsitul anului 2009, vanzarea participatiilor minoritare ale statului si valorificarea cotelor de emisii atribuite prin Protocolul de la Kyoto - sunt concluziile intalnirii de marti dintre reprezentantii PDL si cei ai PSD, dedicate discutarii masurilor anticriza propuse de social-democrati, au declarat surse guvernamentale citate de agentia NewsIn.

Premierul Emil Boc s-a intalnit, marti, cu ministrii Finantelor, Economiei si IMM-urilor pentru a discuta pe tema celor 24 de masuri ale programului anticriza propus de PSD.

Reprezentantii Guvernului au pus pe hartie masuri cuprinse in trei capitole, care vizeaza cresterea veniturilor bugetare, stimularea economiei si rationalizarea cheltuielilor bugetare, au declarat pentru NewsIn surse guvernamentale. Reprezentantii PSD si PDL se vor intalni din nou miercuri, la Palatul Victoria, pentru a continua discutiile pe tema masurilor anticriza propuse de PSD.

  • Printre masurile care ar duce la cresterea veniturilor bugetare, luate in calcul in cadrul discutiei de marti de la Palatul Victoria, se afla vanzarea terenurilor aferente caselor cumparate de fostii chiriasi in baza Legii 112/1995, incasarile fiind estimate la peste 1 miliard de euro.
  • In plus, urmeaza sa fie vandute participatiile minoritare ale statului  - de unde vor mai fi incasate alte 400 - 500 de milioane de euro. O alta sursa de venit ar fi valorificarea unitatilor cantitatii de emisii de noxe atribuite prin Protocolul de la Kyoto - de unde se estimeaza ca s-ar incasa alte 1,5 - 1,8 miliarde de euro.
  • Liderii celor doua partide ar mai fi convenit ca impozitul forfetar sa nu fie eliminat pana la sfarsitul anului, pentru a putea face o "analiza completa" a efectelor introducerii acestuia, potrivit acelorasi surse.
  • In ceea ce priveste stimularea economiei, printre masurile luate in calcul sunt neimpozitarea profitului reinvestit si utilizarea garantiilor si a ajutoarelor de stat pentru sectoarele din economie care au efect multiplicator. Un exemplu ar fi producatorul de autovehicule Renault care, potrivit surselor citate, ar antrena alti 600 de agenti economici (funizori). Reprezentantii Guvernului au stabilit totodata sa ia masuri pentru stimularea productiei interne de utilaje agricole.

PSD a prezentat la inceputul lunii iulie un plan de actiune ce contine 24 de masuri pentru iesirea din criza, precum construirea de locuinte pentru inchiriat, extinderea programului Rabla pentru firme si utilaje agricole, TVA scazut la unele alimente, plata TVA catre stat la incasarea facturii, nu la emiterea acesteia si eliminarea impozitului forfetar incepand cu 1 septembrie 2009.