Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, joi, incepand cu ora 12:30, cu delegatia Fondului Monetar International la Bucuresti, condusa de Jeffrey Franks, informeaza Administratia Prezidentiala.

Intalnirea a venit la doar o zi dupa ce seful statului a afirmat, la postul public de televiziune, ca a doua transa a imprumutului contractat de Romania de la FMI ar trebui sa ajunga la bugetul de stat, nu la BNR. In acest caz, banii ar urma sa mearga catre salarii, pensii si investitii.

In cadrul acordului cu FMI, Romania s-a angajat sa trimita banii imprumutati de la Fond la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare. Intrarea acestor fonduri in bugetul de stat ar insemna ca bugetul este in imposibilitatea de a acoperi cheltuielile curente si ar putea da un semnal extrem de puternic agentiilor de rating.

Romania a obtinut, in luna martie, acordul asupra unui pachet de finantare de aproape 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, iar restul de la mai multe institutii financiare internationale.