Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, declara ca posibila alimentare a bugetului de stat cu fonduri de la FMI reprezinta o dovada de flexibilitate din partea Fondului, in conditiile unei crize fara precedent. Daianu sustine ca deturnarea celei de-a doua transe de la FMI dinspre rezervele BNR catre bugetul de stat nu va crea presiuni inflationiste.

Va asteptati la aceasta schimbare de plan anuntata de Traian Basescu, referitoare la alimentarea bugetului de stat cu a doua transa de la FMI?

Daniel Daianu: Nu neaparat. Dar e clar ca, intr-o forma sau alta, toate resursele atrase pina acum au ajutat bugetul public. In cazul de fata e vorba despre o maniera directa de a finanta bugetul de stat. Ce surprinde insa e maniera, pentru ca, in mod traditional, FMI nu finanteaza direct deficitul bugetar. Dar FMI da dovada de flexibilitate, se adapteaza unei crize fara precedent.

Ce consecinte va avea aceasta finantare directa a bugetului de stat?

Daniel Daianu: Daca vor folosi acesti bani doar pentru cheltuieli curente, nu ne vom putea lega trainic de un probabil reviriment al economiei europene. Trebuie gasite solutii, fie si temporare, pentru scaderea cheltuielilor curente.

Mai mult, Romania trebuie sa gaseasca solutii pentru exploatarea la maximum a unui instrument aflat la indemina: fondurile europene. Aici trebuie lucrat, pentru ca acesta pare a fi acum singurul piston functional al motorului care este economia romaneasca.

Credeti ca intrarea in bugetul de stat a transei FMI va crea presiuni inflationiste?

Daniel Daianu: Nu, pentru ca romanii au devenit extrem de rationali, dupa cum o arata si datele prezentate astazi (joi, 6 august - n. red.) de Banca Nationala. Presiunile inflationiste sint date, in Romania, de abuzurile de pozitie dominanta, de diferitele monopoluri din piata care tin preturile sus.

Negocieri pentru schimbarea destinatiei celei de-a doua transe de la FMI

Reamintim ca presedintele Traian Basescu a anuntat miercuri, 5 august, ca Romania va cere FMI ca cea de-a doua transa sa fie directionata catre bugetul de stat si nu catre rezervele BNR, data fiind scaderea incasarilor la buget in primul semestru.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat joi, 6 august, ca intre expertii FMI si cei ai Bancii Nationale se duc negocieri privind modalitatea tehnica prin care sa se realizeze acest transfer.

Isarescu a mai spus ca "fondurile FMI vor ajunge tot la BNR. Daca Ministerul Finantelor va cheltui aceasta transa pe plan intern, va vinde valuta catre BNR si va lua lei, iar moneda straina va intra in rezerva BNR. Daca Finantele vor utiliza banii pe plan extern, va scuti rezerva BNR de anumite plati externe".

Mugur Isarescu a mai spus ca aceasta miscare ar fi benefica daca fondurile vor fi folosite pentru evitarea arieratelor inregistrate de bugetul de stat fata de agentii economici privati.