Tinta originala de deficit pentru 2009 convenita cu FMI era de aproximativ 24 miliarde lei. Cel mai probabil suma va fi aproape de aproximativ dubla, la 7,2% - 8% din PIB (estimari), cu un scenariu optimist de scadere economica de doar 8%.

Cum se va finanta acest deficit?

1.5 miliarde EUR au venit de la UE;

1.2 miliarde EUR au venit din "club loan";

0.3 miliarde EUR vor veni din emisiunea de obligatiuni din 14 august;

1.9 miliarde EUR vor veni din a doua transa de la FMI.

Restul de bani de unde vor veni? Cel mai probabil tot de la BNR, insa deja mecanismul incepe sa scartaie, bancile inca cer randamente mari, pe care statul le refuza, asteptand scaderea dobanzilor spre dobanda de referinta a BNR. Vom vedea din ratele de dobanda oferite in continuare de banci cata incredere au acestea in statul roman.

Intre timp, aflam ca "FMI ne interzice investitiile". Incorect prezentat, FMI poate cere guvernului sa nu cheltuiasca niste bani pe care nu-i are. Practic, bugetul de investitii se va muta spre salarii.

Cristian Popa, ale carui declaratii sunt intotdeauna interesante, admite ca "suntem pionieri in privinta folosirii banilor de la FMI pentru deficitul bugetar". Este o distinctie foarte dubioasa.

Se sacrifica orice in favoarea linistii din aparatul de stat, fara a se tine cont de ajustarea extrem de mare a celeilalte parti a economiei - sectorul privat.

Jocul final este foarte simplu - fie deficitul bugetar va fi redus voluntar si cu brutalitate dupa alegeri, fie ne indreptam spre alte modalitati de corectie. Peste un anumit nivel (pe care nu-l cunosc), finantarea neinflationista a deficitului va deveni imposibila.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.