Banii din a doua transa a imprumutului contractat de Romania de la Fondul Monetar International vor fi folositi si pentru plati de salarii si pensii, dar si pentru investitiile in infrastructura, a declarat secretarul general al PDL, Vasile Blaga la Realitatea FM.

Si Traian Basescu a anuntat, miercuri seara, intr-o editie speciala de pe TVR 1, ca va cere FMI ca a doua transa a imprumutului sa intre in bugetul de stat, si nu la BNR. Basescu a adaugat ca deficitul bugetar prognozat pentru finalul acestui an va fi de 8% - 8,5%, mult peste prognoza convenita cu FMI de 4,6%. In cadrul acordului cu FMI, Romania s-a angajat sa trimita banii de la FMI la BNR pentru sustinerea rezervei valutare. Intrarea acestor fonduri in bugetul de stat ar insemna ca bugetul este in imposibilitatea de a acoperi cheltuielile curente si ar putea da un semnal extrem de puternic agentiilor de rating.

Vasile Blaga mai spune ca partidele aflate la guvernare – PDL si PSD – vor trebui sa reduca deficitul bugetar prognozat – de 8 la suta – la 7,2 la suta.

O delegatie a FMI se afla la Bucuresti, pentru prima evaluare a acordului stand-by cu Romania, in valoare de 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finantare externa, de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va reprezenta19,95 miliarde euro.