Neuroeconomia este stiinta care se ocupa cu deciziile luate de oameni in probleme economice. Este o combinatie de neurologie, psihologie si economie. Sa zicem ca sunteti pusi in situatia de a alege intre o scadere a salariului cu 2 procente sau o crestere a salariului de 3 procente si o inflatie de 5 procente. Puterea de cumparare scade cu 2 procente in ambele cazuri. Lumea alege varianta a doua. Se numeste iluzia banilor, scrie Dan Selaru pe blogul sau.

Cand avem de luat o decizie care vizeaza impartirea corecta a unor bunuri gandim rational pentru a ajunge la concluzia corecta, daca suntem pusi in situatia sa luam decizii imorale gandim emotional. Dorinta de echitate este neurologic "scrisa" in circuitele din creierul nostru.

Oamenii care privesc lumea intr-un mod vindicativ, cei care platesc orice nedreptate, reala sau nu, inapoi, care nu stiu sa ierte sunt cei care pana la sfarsit castiga mai putini bani si-si pierd mai usor slujbele. Cei care rasplatesc faptele bune cu fapte bune, iarta si nu se razbuna sunt cei care castiga mai mult si-si pierd mai greu locul de munca. "Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" nu aduc bunastare sau fericire.

Atunci cand suntem pusi intre a alege intre un castig mic si sigur si unul mare si riscant daca alegem prima varianta simtim tristete, daca o alegem pe a doua suntem coplesiti de emotii pozitive. Riscand iresponsabil ne autoprovocam placere si avem toate sansele sa dam faliment.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.