Pentru a masura realizarile unei economii intr-o perioada de timp toata lumea se raporteaza la evolutia Produsului Intern Brut. PIB-ul este "Principalul agregat macroeconomic al sistemului contabil national ce exprima valoarea adaugata bruta a bunurilor si serviciilor ajunse in ultimul stadiu al circuitului economic, care au fost produse in interiorul unei tari de catre agentii economici autohtoni si straini intr-o anumita perioada de timp, de regula un an."

Acesta nu ia in considerare productia care nu are legatura cu piata, sa zicem software-ul open source sau cel free, economia subterana, barterul si economia de subzistenta sau voluntariatul. Unele cresc bunastarea populatiei, altele fac rau societatii (economia subterana, nu pentru ca este subterana ci pentru ca distorsioneaza piata).

De asemenea PIB-ul neglijeaza calitatea produselor, produsele de proasta calitate cumparate in mod repetat duc la cresterea PIB-ului dar sunt practic risipa. Asa cum nu este masurata imbunatatirea in timp a produselor sau aparitia de produse noi, un calculator de azi este mult superior celui de acum 10 ani si cu orice pret era imposibila cumpararea de Viagra in 1980 sau a unui abonament la Internet in 1950. Scaderea pretului la calculatoare si imbunatatirea acestora a adus bunastare dar nu este posibila cuantificarea in PIB. Ca si aparitia de produse noi. Toate au dus la cresterea bunastarii.

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.