Intreaga lume a scapat de o noua "Mare Depresiune" economica, insa va dura cel putin doi ani pentru ca economia mondiala sa se redreseze total. Declaratia ii apartine americanului Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie, care a explicat ca, desi pericolul crizei financiare a trecut, statele din toata lumea se confrunta cu o incetinire economica prelungita, comparabila cu "deceniul pierdut" cu care Japonia s-a confruntat in anii '90.

"Cum vom iesi din criza? Raspunsul tehnic este: Dumnezeu este singurul care stie. Ne lipsesc foarte multe modele", a continuat Krugman, citat de AFP. Profesor de economie la prestigioasa universitate americana Princeton, Paul Krugman a sustinut luni un discurs in cadrul forumului international al antreprenorilor care se desfasoara la Kuala Lumpur, in Malaezia.

In trecut, statele se puteau redresa rapid datorita exporturilor pe care le faceau. "Daca nu gasim o alta planeta pentru marfa noastra, nu putem avea o redresare economica determinata de export in contextul crizei financiare mondiale, ceea ce inseamna ca suntem intr-o situatie grava", a declarat el.

Si este foarte improbabil ca alte solutii posibile - cresterea cheltuielilor de consum, investitiile in afaceri si in imobiliare - sa poata repune pe picioare economia americana sau pe cea mondiala, a estimat Krugman. "Se pare ca am evitat Marea Depresiune 2.0", a conchis economistul, facand aluzie la o a doua versiune a crizei din 1929, numita "Marea Depresiune".