Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a scazut cu 9,7% in al doilea trimestru, ca urmare a evolutiei sub asteptari a sectorului constructiilor, estimeaza analistii ING Bank. Banca isi modifica astfel prognoza anterioara, in care estima ca economia romaneasca se va comprima cu 8,6% in cel de-al doilea trimestru.

Pentru moment, ING isi mentine prognoza privind scaderea cu 7,1% a PIB in acest an, insa a anuntat ca aceasta va fi revizuita.

"Datele privind sectorul constructiilor au indicat o usoara revenire in luna iunie, in contextul in care a fost inregistrata o imbunatatire semnificativa a ratelor anuale. Datele nu sunt la fel de slabe precum ne-am temut, insa sunt mai proaste decat am anticipat in prognoza pentru trimestrul al doilea, motiv pentru care am revizuit proiectia privind evolutia PIB", se arata in raportul ING.

Revizuirea prognozei a tinut cont si de evolutia vanzarii de bunuri, care a avut un declin anual de 16,3%. Declinul lunar, in date ajustate sezonier, a fost de peste 3%.

"Efectul de baza ramane semnificativ pana in august, astfel ca vesti proaste pot veni de la acest indicator. Aceasta ar putea insemna continuarea reducerii vanzarilor pana la momentul respectiv. De asemenea, acesta va avea implicatii negative asupra PIB-ului din cel de-al treilea trimestru. Daca adaugam si faptul ca anul agricol nu va fi prea bun, ne putem astepta ca in al treilea trimestru caderea sa fie de peste 10%", se arata in raport.

ING se asteapta la o revenire a sectorului industrial, insa aceasta va fi graduala si nu va putea compensa scaderile din celelalte sectoare.

Analistii nu exclud insa posibilitatea unor scaderi de peste 10% in acest sector, o astfel de luna putand fi septembrie, ca urmare a efectului de baza. Acestia estimeaza ca sectorul industrial va inregistra o evolutie pozitiva in decembrie, insa nu este exclusa nici o revenire a acestui sector in luna noiembrie.