Seful delegatiei FMI a declarat ca suma alocata finantarii deficitului bugetar "va fi stabilita" dar crede ca este vorba despre jumatate din transa pe septembrie si jumatate din cea pe decembrie". Acesta a mai spus ca presiunile inflationiste care pot aparea "in circumstante normale" nu sunt cea mai mare grija a noastra, in acest moment.

"In circumstante normale, deficitele bugetare mai mari dau nastere unor presiuni inflationiste. Dar acestea nu sunt circumstante normale. Este cel mai mare declin economic in ultimii 60 de ani", a spus Jeffrey Franks.

Alte explicatii legate de reducerea deficitului:

  • pentru a reduce deficitul avem o combinatie de masuri pe termen scurt si pe termen lung. Pentru 2009 guvernul e decis sa reduca cheltuielile curente, in primul rand, pentru ca acolo considera ca au fost facute excese in trecut.
  • Vor face un efort sa protejeze cheltuielile de capital si sa reduca cheltuielile curente, au luat decizia sa pastreze sistemul de taxare asa cum este acum.
  • Pentru 2010 va fi un mix de masuri, vor trebui sa mentina un control strans al cheltuielilor, sunt unele cresteri in venituri care au fost aprobate in trecut si vor genera venituri suplimentare in viitor. Nu am discutat inca alte masuri dar Guvernul are flexibilitate sa decida cum vor aborda diferite provocari.

"Decizia ECOFIN spune ca deficitul trebuie sa ajunga la 3% in 2011. Nu am discutat acest aspect la aceasta intalnire si avem suficient timp sa discutam in 2009 si 2010", a mai spus Jeffrey Franks.