UniCredit Tiriac Bank va incepe miercuri sa acorde credite pentru achizitia de locuinte prin programul “Prima Casa”, devenind a 15-a institutie de credit care acorda finantare prin intermediul acestui program, se arata intr-un comunicat al bancii. Dobanzile percepute de banca la imprumuturile in euro sunt egale cu valoarea Euribor la 3 luni + 4%, iar pentru creditele in lei dobanda este egala cu Robor la 3 luni + 2,5%.

Banca nu percepe comision de acordare, de administrare sau de rambursare anticipata, clientii putand achita in avans suma imprumutata, integral sau partial, in orice moment al derularii creditului.

Perioada de creditare este de maximum 30 de ani. Banca finanteaza maximum 57.000 euro, sau echivalent in lei, din pretul de achizitie a proprietatii ce urmeaza sa fie cumparata, reprezentand pana la 95% din pret.

Astfel, pentru un credit de 57.000 euro pe o perioada de 30 de ani, rata lunara va fi de 313 euro, cu o dobanda de 5,10% pe an si dobanda anuala efectiva (DAE) de 5,30%. Pentru un credit de 240.000 de lei pe 30 de ani, clientii vor plati o rata lunara de 2.642 lei, la o dobanda de 12,80% pe an si DAE 13,78%.

Cei care doresc sa beneficieze de un credit acordat prin acest program trebuie sa indeplineasca conditiile de eligibilitate ale bancii. De asemenea, acestia trebuie sa nu detina in proprietate o locuinta, individual sau impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si sa nu aiba in derulare un credit ipotecar.

Sunt eligibile persoanele fizice cetateni romani cu sau fara rezidenta in Romania, cu o varsta cuprinsa intre 20 de ani (25 de ani pentru navigatori) si 65 ani (55 de ani pentru navigatori), varsta pana la care creditul trebuie sa fie rambursat integral. Venitul eligibil lunar este de minimum 850 lei sau 250 euro pentru navigatori.

Gradul de indatorare maxim permis este determinat in functie de clasa de analiza a clientului, potrivit normelor bancii aprobate de BNR. In functie de profilul de risc al fiecarui solicitant, sunt acceptati pana la doi coplatitori.

Plafonul alocat de UniCredit pentru programul "Prima Casa" este de aproximativ 17 milioane de euro.

Bancile care au semnat conventia cu Fondul de Garantare pana in prezent sunt Piraeus Bank, BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, CEC Bank, ATE Bank, Emporiki, Millenium Bank, Garanti, Leumi, Intesa, Volksbank, BCR si UniCredit Tiriac Bank.