Economia Romaniei va scadea cu 7,9% in acest an, pe fondul inrautatirii situatiei economice in cel de-al treilea trimestru al anului, considera analistii ING Bank intr-un raport publicat vineri citat de NewsIn. Anterior, ING Bank anticipa o scadere a economiei romanesti cu 7,1% in acest an.

Proiectia ING Bank se bazeaza scaderea mai accentuata a Produsului Intern Brut al Romaniei in trimestrul al treilea din acest an, cu 10%, si pe o contractie economica de 6,4% in ultimul trimestru.

"Datele despre scaderea PIB in trimestrul doi arata o deteriorare semnificativa a economiei in termeni anuali, dar raportat la trimestrul anterior, ne arata ca suntem aproape de nivelul minim al declinului, in conditiile in care scaderea a incetinit substantial. Perspectiva evolutiei cererii externe pare sa se fi imbunatatit, iar relaxarea creditarii pe plan local sustine, de asemenea, acest aspect", se arata in raportul ING.

Totodata, economistii ING se asteapta la o scadere a economiei si in 2010, an pentru care si-au revizuit estimarea la 0,6% de la 0,4%, argumentand ca "presiunea pe deprecierea leului va creste gradual, mai ales ca urmare a faptului ca politica fiscala nu ajuta moneda nationala".

Estimarea analistilor ING este usor sub prognoza anuntata luni de Fondul Monetar International (FMI). FMI ia in calcul o scadere a economiei romanesti cu 8-8,5% in 2009, urmata de o usoara revenire, ce s-ar putea reflecta intr-o crestere cu 0,5-1% in 2010.

Institutul National de Statistica a anuntat joi ca economia romaneasca s-a contractat cu 8,8% in al doilea trimestru fata de intervalul similar din 2008, in timp ce fata de cele trei luni anterioare scaderea a fost de 1,2%. In primul trimestru al anului Romania a avut o scadere a PIB de 6,2% fata de aceeasi perioada din 2008 si de 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008.