Statul roman ar fi trebuit sa incurajeze creditarea sanatoasa, prudenta, in loc sa vina cu solutia cea mai rapida de pompat bani in piata imobiliara.

ING s-a retras din program si a venit cu ceea ce ar fi trebuit sa contina inclusiv programul guvernamental: avansul de 25%. Acest “mic” amanunt face ca foarte mare parte din aceste credite sa fie de calitate buna, cu o rata mica de “default”. Avansul mare, impreuna cu evaluari imobiliare prudente ale garantiilor, duce la o calitate mare a activelor aduse ca garantie.

Daca programul “Prima Casa” ar fi venit cu aceste standarde marite de prudenta, atunci as fi fost de acord ca va duce la o reluare sanatoasa a creditarii, fara ca proprietarii sa-si mai permita sa creasca automat preturile doar pentru ca sunt bani in piata.

Este poate primul semn real de concurenta in sistemul bancar si asta este un merit pe care-l acord celor care au conceput programul “Prima Casa”. Celelalte banci care au oferte de credit ipotecar cu DAE 10% in EURO sunt deja prinse pe picior gresit cu produse inferioare si nevandabile in oferta. Vine perioada cand bancile nu vor mai putea sa vanda dischete la pret de cd-uri.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.