Sigur ca odata si`odata tot o sa ajungem sa adoptam si moneda europeana, lucru care ne va aduce consistente avantaje in economie. Deocamdata insa, suntem departe de a ne permite sa adoptam moneda unica, iar actualul Guvern nu face pasi in directia buna. Ce ne lipseste, asadar?

In primul rand, cateva operatii estetice. Trebuie asigurata flexibilitatea economiei la socuri, a unor pozitii fiscale puternice care sa permita functionarea automata a stabilizatorilor si o inflatie scazuta pentru a minimiza diferentele fata de politica monetara a BCE. Le avem? In mare parte, nu.

Alaturi de politica fiscala importanta este si flexibilitatea pietei fortei de munca pentru ajustarea la socuri asimetrice in lipsa utilizarii politicii monetare in acest scop.

Bancile joaca si vor continua sa joace rolul primordial ca sursa de finantare pentru companiile locale. Ar fi dezastruos sa mizam pe piata bursiera, inca mica si nedezvoltata. Prin urmare, in centrul atentiei politicilor privind sistemul financiar trebuie sa se afle riscurile pentru sistemul bancar, mai degraba decat masurile destinate dezvoltarii pietelor de capital.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.