Dupa ce tarile din Europa de Vest au inceput sa iasa din recesiune si economiile din Europa Centrala si de Est dau semne de revenire, scrie Deutsche Welle. Totusi, unele au inca dificultati pentru a reveni la normal. Analistii citati de DW considera ca pentru zona baltica revenirea economica va fi "extrem de lenta".

"Polonia si Slovacia au gestionat mult mai bine situatia in al doilea trimestru, comparativ cu primul", a declarat pentru AFP analistul Aurelian Dochia." Tarile baltice se confrunta cu cea mai grea situatie, in timp ce Romania, Bulgaria si Ungaria sunt undeva la mijloc", mai spune analistul economic.

Economia Romaniei s-a contractat cu 1,2% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, ceea ce reprezinta o imbunatatire fata de scaderea de 4,6% a Produsului Intern Brut (PIB) din primul trimestru. Totusi, Bucurestiul se confrunta cu constrangeri uriase de ordin bugetar. Guvernul este obligat sa trimita in concediu fara plata timp de 10 zile pe toti bugetarii, mai noteaza DW.

Luni, Japonia a anuntat iesirea din cea mai indelungata perioada de recesiune pe care a cunoscut-o dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Japonia este, dupa Germania si Franta, a treia mare tara industrializata care a iesit din recesiune. Raman, oficial, in recesiune Statele Unite si Marea Britanie.