Ultima varianta a proiectului de lege privind salarizarea unica a starnit indignarea sindicatelor din invatamant. "Din calculele facute de noi in urma analizei grilei de salarizare, salariile profesorilor din invatamantul preuniversitar ar urma sa fie mai mici cu 20-25% fata de nivelul actual. Autoritatile ne-au asigurat, in clementa lor, ca daca ies mai mici, ne vor da posibilitatea ca aceste salarii sa fie mentinute", a declarat pentru HotNews.ro, presedintele Federatiei Sindicale "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.

Potrivit acestuia, grila unica este doar un sistem de blocare a salariilor pe mai multi ani. "Este o bataie de joc la adresa invatamantului. Nu este posibil sa modifice grila in doua randuri, pentru ca salariile profesorilor sa ajunga intre treptele doi si patru", a precizat Isvoranu. El a mai spus ca nici macar majorarea salariului minim pe economie la 750 de lei promisa de ministrul muncii pentru anul viitor nu va fi simtita in buzunarul profesorilor. "Admitand ca va creste salariul minim la 750 de lei, desi nu cred, profesorii vor primi, in unele cazuri cu 5-6 lei mai mult, iar in alte cazuri, cu 6-7 lei mai putin. In aceste conditii, salariile vor ramane pe loc timp de cativa ani", a afirmat liderul sindical. Acesta a mai spus ca negocierile cu sindicatele si ministerele purtate timp de trei luni pe marginea legii salarizarii unice au fost inutile. Dupa incheierea negocierilor, grila unica a suferit doua modificari, ultima fiind o reducere de 25% a coeficientilor de ierarhizare.

Bogdan Hossu: Proiectul de lege prezinta inca lacune

Chiar daca au avut loc nenumarate discutii pe tema salarizarii unice, proiectul de lege prezinta inca lacune. Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat pentru HotNews.ro ca autoritatile ar fi trebuit sa stabileasca nivelul salariului minim pe urmatorii patru ani, lucru pe care nu l-au facut. "Pana maine (n. red. 18 august) vom centraliza toate observatiile pe marginea legii. Pana acum, am observat ca nu s-a stabilit care sunt salariile minime pe economie, care sunt perioadele de convergenta", a afirmat Bogdan Hossu.