Analistii si marile institutii de presa europene incearca sa gaseasca motivele pentru care Germania si Franta au iesit din recesiune. Multi pun la indoiala posibilitatea ca modesta crestere economica sa fie sustinuta in perioada urmatoare.

BBC se intreaba de ce economiile Germaniei si Frantei au dat primele semne de revenire, si nu cea britanica, pe care analistii o considerau foarte flexibila. Unul dintre raspunsuri ar fi ca sectorul financiar insular este mult mai mare decat cel al rivalelor continentale, de unde si impactul mai mare al restrangerii creditarii. Germania si Franta au avut si ele probleme in sectorul bancar dar nu au trebuit sa intervina atat de mult pentru sustinerea bancilor.

BBC mai noteaza si faptul ca Germania este "inima producatoare de bunuri" a Europei, bazandu-se pe exporturi pentru a-si sustine cresterea economica. De aceea, caderea economica a Germaniei a fost mai mare fata de cea a Marii Britanii, atunci cand comertul mondial a intrat in criza. Iar atunci cand acesta a inceput sa-si revina, producatorii germani de bunuri au inceput rapid sa-si refaca stocurile. De asemenea, revenirea cererii interne a jucat un rol important.

Franta si Germania au beneficiat si de ceea ce economistii numesc stabilizatoare automate: sistemele lor de securitate sociala sunt mai generoase decat cele din Marea Britanie si au oferit sprijin mai mult consumatorilor.

Interventia directa a statului german pare sa fi dat rezultate cel putin intr-o anumita privinta: schema de innoire a parcului auto (de tip "Rabla") pare sa fi reusit sa readuca la viata sectorul productiei de automobile. BBC compara dimensiunea acestei scheme, care in Germania a atins valoarea de 5 miliarde de euro, de aproape 15 ori mai mare decat in Marea Britanie. Britanicii au investit insa foarte mult in sectorul bancar. Nu doar mai mult decat Franta si Germania ci mai mult decat toate tarile G20.

Articol integral EurActiv.ro