Prima transa a imprumutului de la FMI, de 5 miliarde de euro, va fi rambursata de BNR din surse proprii si nu de la bugetul de stat, iar sumele care vor veni la buget din urmatoarele transe conduc la economii de dobanzi, precizeaza Ministerul Finantelor (MFP), intr-un comunicat transmis agentiei Mediafax, in replica la declaratiile lui Bogdan Olteanu, care a spus ca angajatii romani vor trebui sa suporte datoria catre FMI.

"Prima transa a imprumutului de la FMI, in suma de 5 miliarde euro, a fost contractata de catre Banca Nationala a Romaniei, pentru sustinerea balantei de plati. Acest imprumut nu reprezinta datorie publica, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 64/2007 privind datoria publica, rambursarea urmand sa fie efectuata din sursele proprii ale BNR. Prima transa de la Fondul Monetar International a avut ca destinatie consolidarea rezervelor valutare ale tarii iar fondurile respective au jucat un rol important in reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta ale bancilor romanesti, ajutand la crearea de lichiditati corespunzatoare in piata monetara", se arata in punctul de vedere transmis de MFP.

Finantele precizeaza ca urmare a deteriorarii conditiilor macroeconomice si a majorarii tintei de deficit bugetar pentru anul 2009 la 7,3% de la 4,6 %, aproximativ 50% din finantarea deficitului bugetar se va realiza din surse externe, respectiv imprumuturi de la Comisia Europeana, Banca Mondiala si o parte din urmatoarele doua transe de la Fondul Monetar International, ceea ce va duce la costuri reduse cu plata dobanzilor.

"Dobanda estimata este de pana la 4% pentru imprumuturile aferente pachetului de finantare externa, comparativ cu randamentele titlurilor de stat emise pe piata interna de 10,5-10,75% pe an in prezent", sustine MFP.

Bogdan Olteanu: Fiecare angajat roman va suporta 1.800 de euro din prima transa de imprumut

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca premierul a mintit cand a spus ca romanii nu vor plati ei datoria catre FMI, mentionand ca fiecare roman cu loc de munca va suporta 1.800 de euro pentru cele 9 miliarde de euro din prima transa. Olteanu a mai mentionat ca "intr-un singur an de guvernare, in anul 2009, pana acum cabinetul Boc a indatorat Romania mai mult decat a fost indatorata dupa 19 ani de guvernari democratice".

In replica, Finantele puncteaza ca la data de 30 iunie 2009, datoria publica a Romaniei era in crestere cu 1,5 % fata de finele lui 2008, la circa 14 miliarde lei, pana la nivelul de 23,3% in PIB, in conditiile unei contractii economice estimate la 8-/8,5% pentru anul 2009 si a unui deficit bugetar de 7,3% din PIB.

Mai mult, MFP aminteste ca fostul guvern s-a imprumutat pentru finantarea unui deficit bugetar in valoare de 24,8 miliarde lei (6,7 miliarde euro). Deficitul a fost finantat, in principal, prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna (8,5 miliarde lei) si imprumuturi din disponibilitatile contului curent general al trezoreriei statului (12,5 miliarde lei).