Banca Comerciala Feroviara, controlata de omul de afaceri Valer Blidar, a primit luni autorizatia de functionare din partea BNR si va incepe sa functioneze pana la finalul lui 2009, potrivit NewsIn care citeaza un comunicat al noii institutii financiare. Capitalul social initial al bancii este de 45 milioane de lei, integral romanesc, iar noua banca este una de tip universal.

Directorul general si presedintele Bancii Comerciale Feroviare este Petre Tulin, care a condus anterior BCR Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte. Functiile de director general adjunct si de vicepresedinte al Consiliului de Administratie vor fi detinute de Laurentiu Bouleanu. Tot in functia de director general adjunct va fi numita si Cornelia Barbu.

Din Consiliul de Administratie mai fac parte Nicolae Dardac, prorector al ASE, Vasile Raileanu, decan al Facultatii de Contabilitate si Informatica de Gestiune, si Gheorghe Sirbu, director financiar la Astra Vagoane Calatori.

"Politica de dezvoltare a bancii vizeaza o crestere sustenabila a cifrei de afaceri, bazata pe o atitudine prudenta in administrarea riscurilor specifice care sa asigure stabilitatea si viabilitatea bancii pe termen lung. Banca Comerciala Feroviara va oferi servicii bancare tuturor categoriilor de clienti, persoane fizice si juridice", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii institutiei si-au propus sa deschida cinci sucursale pana la finele acestui an.

Valer Blidar detine 90,5% din capitalul bancii, din care 39,5% in mod direct si 51% prin intermediul a doua firme pe care le controleaza, respectiv Astra Vagoane Calatori SA (26%) si Tristar SRL (25%). Restul de 9,5% din capitalul social al bancii este detinut de Atelierele CFR Grivita Bucuresti.

Banca Comerciala Feroviara a fost inregistrata si la Registrul institutiilor de credit si va putea astfel sa isi desfasoare activitatea in Romania si celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE).