Scadere economica ar trebui sa incetineasca in urmatoarele luni si sa conduca la o crestere in SUA la sfarsitul acestui an, a estimat miercuri un membru al consiliului director al Bancii centrale elvetiene, Thomas Jordan, citat de AFP.

"Declinul economic din SUA, dar si din Europa, va incetini considerabil in urmatoarele luni. Pana la sfarsitul anului vom vedea o crestere pozitiva durabila in Statele Unite, urmate de Europa la inceputul lui 2010", a declarat Jordan intr-un articol aparut in publicatia economica Handelszeitung.

Jordan a subliniat insa ca revenirea economica va fi "fragila" la inceput iar riscurile vor ameninta in continuare evolutia economiilor.

Produsul intern brut (PIB) al SUA a scazut cu 1% in al doilea trimestru, in termeni anuali, rezultatul fiind bun avand in vedere ca economistii mizau pe o contractie mai accentuata, de 1,5%.

In zona euro, PIB-ul s-a contractat cu doar 0,1% in al doilea trimestru.

Si economistul-sef al Fondului Monetar International a declarat luni ca redresarea economiei globale a inceput, insa pentru a continua e necesar ca Statele Unite sa se concentreze pe exporturi, iar Asia pe importuri. Olivier Blanchard a declarat, de asemenea, ca productia economica ar putea sa fie mai scazuta decat cea dinainte de criza.