Sistemul capitalist are o singura sansa pentru a iesi din actuala criza economica: reintoarcerea catre ideologia de stanga, cu sindicate si un "bine general", sustine Noam Chomsky, lingvist si intelectual de marca american. "Fanatismul" eficacitatii pietelor si puterea crescanda a sectorului financiar au precipitat criza globala, a carei gravitate este data nu de prabusirea pietelor, ci de "imposibilitatea sperantei", spune Chomsky, intr-un interviu acordat publicatiei franceze Les Echos.

Prezenta criza mondiala nu are precedent nici macar in Marea Depresiune a anilor '30:

"In vremea crizei din '29, membrii familiei mele erau muncitori, toti in somaj. Dar aveau speranta (...) ca lucrurile se vor ameliora", spune Chomsky, cunoscut pentru orientarile sale de stanga.

Mai mult, in capitalism, individul se instraineaza de umanism, de cultura:

"Era o vreme in care, chiar daca nu mai mersesem de mult timp la scoala, cultura era prezenta chiar si in randul claselor modeste. Ascultam Quartet din Budapesta si discutam despre meritele lui Freud."

Societatea zilelor noastre, in viziunea lui Noam Chomsky, se prezinta astfel: oamenii nu mai sunt agenti ai schimbarii, ci doar victime ale sistemului, muncitorii sunt lipsiti de activism si nu se solidarizeaza, iar singura dihotomie permisa de piata capitalista este "bogatii contra multimii dezorganizate".

"Evident, muncitorii ar putea incerca sa-si ia destinul in propriile maini si sa produca. Nu o fac, dar nu din ratiuni economice, ci din ratiuni sociale." Cat despre economie - institutiile financiare au ramas singurii actori importanti: "Au fost eliminate pana si partidele politice, ramanand doar partidul afacerilor", completeaza Chomsky, care nu crede ca lucrurile se vor schimba.

Nimic nu se va schimba

"In loc de zece banci vom avea doua, dar sistemul se va conserva, pentru ca beneficiaza de protectia guvernului. Consumul si datoria, cauzele majore ale crizei economice, vor fi in continuare prezervate de sistem, de vreme ce ele reprezinta motorul economiei de tip capitalist", conchide intelectualul.