Rolul dolarului ca moneda de rezerva pe plan mondial este "indoielnic", iar moneda americana prezinta un nivel ridicat de risc, a declarat economistul Joseph Stiglitz, castigator al unui premiu Nobel, citat de Bloomberg.

"Este nevoie de un sistem global de rezerva", a declarat vineri Stiglitz in cadrul unei conferinte la la Bangkok. Sprijinul unor tari precum China ar trebui sa asigure discutii serioase pe marginea unui nou sistem de rezerve, a adaugat el.

Dolarul s-a depreciat cu aproximativ 12% din luna martie, raportat la un index de valute din care fac parte moneda unica europeana, yenul si alte patru monede importante.

China, care este principalul detinator de rezerve valutare din lume, si Rusia au cerut o noua moneda globala care sa inlocuiasca dolarului ca valuta de rezerva.

"Sistemul existent de rezerva se afla intr-un proces de destramare. Dolarul nu este o moneda buna de rezerva. In prezent, dolarul nu intoarce aproape niciun randament, insa oricine analizeaza situatia trebuie sa ajunga la concluzia ca exista un grad ridicat de risc", a aratat Stiglitz.