Guvernul a cheltuit, pana la sfarsitul lunii iulie, patru miliarde de euro din banii alocati de la buget pentru investitii, reprezentand 45% din suma totala alocata in acest scop, a declarat vineri premierul Emil Boc citat de NewsIn, apreciind ca "suntem pe drumul cel bun". Primul ministru s-a aratat insa nemultumit de faptul ca, la nivelul administratiilor locale, planul de investitii a fost realizat doar in proportie de 15-17%.

"Am spus ca am alocat 20% din banii tarii pentru investitii anul acesta. Pana la sfarsitul lunii iulie am cheltuit patru miliarde de euro pentru investitii, asta inseamna 45% din programul pe care l-am avut. E mult, e putin? Fara a fi pe deplin multumit, spun ca suntem pe drumul cel bun", a precizat premierul Emil Boc, vineri, dupa ce a verificat stadiul lucrarilor de reabilitare termica a unui imobil din sectorul 2 al Capitalei, cuprins in Programul multianual de reabilitare termica al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Boc a aratat ca bugetul de stat pe 2009 fost aprobat la sfarsitul lunii februarie, ceea ce inseamna ca licitatiile au inceput practic din luna martie. "Am avut constrangerea din luna iunie pentru a ne incadra in deficitul trimestrial si semestrial cu FMI si cred ca acum, avand august, septembrie, octombrie, noiembrie luni pline pentru investitii, vom realiza programul propus de a ne atinge obiectivele, a salva locurile de munca", a spus primul ministru.

Economia va reveni pe crestere in primul semestru din 2010

Emil Boc a apreciat ca din ultimul semestru al acestui an scaderea economica se va opri, iar in semestrul I din 2010 va exista "o usoara crestere economica". "Cu alte cuvinte, acum e momentul sa apasam si mai tare pe acceleratie, sa sustinem investitiile, dezvoltarea", a spus premierul.

Produsul Intern Brut al Romaniei a scazut in cel de-al doilea trimestru al anului cu 8,8% fata de acelasi trimestru al anului trecut, dupa ce in primul trimestru economia romaneasca s-a contractat cu 6,2%. In prima jumatate a acestui an, PIB a scazut cu 7,6% fata de aceeasi perioada a lui 2008.