Salariile mici vor creste, de anul viitor, iar cele mari vor fi plafonate, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa. Potrivit acestuia, nu poate fi pusa problema inghetarii salariului minim pe economice, insa poate fi luat in calcul ca unele salarii sa ramana la nivelul actual. In acest mod, Guvernul vrea ca pana in 2015 sa se ajunga la un raport dintre salariul mediu si salariul minim de 2 la 1.

"Varianta ca se ingheata salariile este falsa, dar vor exista unele plafonari in urma aplicarii Legii unice a salarizarii", a precizat liderul sindical. Potrivit acestuia, mentinerea salariului minim la nivelul actual nu ar avea efect pozitiv asupra economiei, in conditiile in care "criza este criza de consum". Hossu a explicat ca prin plafonarea unor salarii si cresterea altora, salariul minim va putea reprezenta 50% din cel mediu in 2015. In prezent, procentul este de doar 31%. In luna iunie 2009, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.887 lei, iar salariul minim brut este de 600 lei.

Liderul sindical a mai explicat ca potrivit grilei unice, pentru unii bugetari, salariile ar urma sa fie mai mici fata de nivelul actual. In realitate, insa, salariile acestora nu vor scadea. In schimb, pentru bugetarii cu salarii foarte mici, este posibila o crestere a venitului. "De exemplu, cineva are acum un salariu de 3.500 lei. Daca anul viitor, salariul minim va creste la 750 lei, pe coeficientii din grila, salariul acestuia va ajunge la 2.500 lei. Insa, pentru acest bugetar nu va avea o reducere de salariu, ci ii va fi plafonat. In acelasi timp, cineva cu salariul de 1.000 lei, in urma aplicarii coeficientilor, ar putea avea mai mult anul viitor", a spus Bogdan Hossu. In acest fel se va reduce diferenta uriasa de 1 la 70 dintre cele mai mici si cele mai mari salarii pe care le au bugetarii in Romania.

Ponderea cheltuielilor salariale in PIB se reduce de la 9,4% la 6%

Guvernul a analizat, joi, mai multe scenarii de aplicare a legii cadru de salarizare unica. Toate variantele au in vedere scaderea masei salariale ca procent din Produsul Intern Brut de la 9,4%, cat este in 2009, la 6% din PIB in 2015, potrivit unui comunicat al Guvernului. Bogdan Hossu sustine ca aceasta scadere nu inseamna reducerea fondului de salarii, ci a ponderii in PIB. Pana in 2015 este prevazuta o crestere a PIB cu 50%, insa masa salariala nu va creste in aceeasi masura, fapt care va duce la o scadere a ponderii cheltuielilor salariale in Produsul Intern Brut.

"Unul dintre principalele obiective ale actului normativ este corelarea salariilor din sistemul bugetar cu cresterea productivitatii economice, cu evolutia salariilor din mediul privat si cu Programul de convergenta. In acest context, Guvernul a analizat posibilitatea reducerii polarizarii salariilor din sistemul bugetar avand ca tinta un raport dintre salariul mediu si salariul minim de 2 la 1", se mai arata in comunicatul Guvernului.

Consultarile pe marginea proiectului legii salarizarii unice in sistemul bugetar vor continua, atat la nivelul Guvernului, cat si cu partenerii sociali, impreuna cu care va fi stabilita varianta finala a proiectului Legii. Urmatoarea intalnire cu sindicatele va avea loc, marti, 25 august, la Guvern.