Banca Comerciala Romana (BCR) estimeaza ca economia romaneasca se va contracta cu 8% in acest an, revizuindu-si in scadere prognoza anterioara ce miza pe o scadere de 4,9%, se arata intr-un raport al institutiei. Pentru anul viitor, analistii BCR se asteapta la o crestere economica usoara, de 0,2%.

Noua prognoza a BCR este sub nivelul luat in calcul de FMI, care estimeaza o scadere cu 8,8% a Produsului Intern Brut in acest an.

Romania inregistreaza in prezent o contractie economica mai puternica decat alte state din regiune, exceptand statele baltice si Ucraina, pe fondul scaderii puternice a deficitului de cont curent si a diminuarii cererii interne, in vreme ce creditarea a incetinit considerabil, in ciuda relaxarii politicii monetare.

Analistii bancii sunt de parere ca declinul economiei se va mai tempera spre finele acestui an, insa Romania va inregistra o crestere economica, in termeni anuali, cel mai devreme in a doua jumatate a anului viitor.

Totodata, BCR estimeaza ca rata inflatiei va ajunge la finele acestui an la 4,4%, intrand in tinta stabilita de BNR, de 3,5% +/- un punct procentual. In prognoza anterioara, analistii institutiei estimau o rata a inflatiei de 5,5% in acest an.

In ceea ce priveste cursul de schimb, analistii cred ca, in ciuda unor riscuri de depreciere, leul sa ramana stabil, cel putin pana la alegerile prezidentiale de la sfarsitul lunii noiembrie. Printre riscurile de depreciere ale monedei nationale analistii amintesc neindeplinirea conditiilor stabilite cu FMI, inrautatirea sentimentului regional pe o perioada mai lunga de timp sau o reactie emotionala excesiva a investitorilor pe termen scurt in cazul continuarii deteriorarii mediului macro-economic.