Clientii gigantului bancar elvetian UBS acuzati de fiscul american de evaziune fiscala "nu sunt tocmai victime inocente; stiau ce fac". Declaratia a fost facuta de presedintele UBS, Kaspar Villiger, in cadrul unui inteviu acordat jurnalistilor elvetieni de la Blick, scrie Le Monde.

"Au avut incredere ca banca ii va acoperi, fapt pe care trebuie sa il corectam", a continuat el, avertizand ca nu este responsabilitatea UBS sa se asigure ca cei care ii devin clienti isi platesc impozitele.

Banca elvetiana UBS AG a acceptat saptamana aceasta sa dezvaluie numele a mii de clienti americani despre care Internal Revenue Service (IRS) - fiscul american - sustine ca ascund peste 15 miliarde de dolari in conturi secrete din Elvetia. Acordul a fost semnat in urma unor discutii intre Washington si Berna si reprezinta o premiera in "secretul bancar" elvetian.

Kaspar Villiger sustine ca evaziunea fiscala sistematica este o problema numai in Statele Unite, iar procedura deschisa impotriva fostilor bancheri americani nu va afecta banca. Cu toate ca banca elvetiana nu a avut nicio vina in aceasta "afacere", au fost luate masuri: "responsabilii nu mai lucreaza pentru UBS", a precizat Kaspar Villiger.

Pe de alta parte, directorul bancii a subliniat ca "noi nu am descoperit nicio infractiune, in conformitate cu dreptul penal elvetian", pentru a concluziona: "Nu avem niciun motiv sa luam masuri impotriva angajatilor individuali". Potrivit dreptului elvetian, frauda fiscala este un delict penal, in timp ce evaziunea fiscala este sanctionata doar printr-o amenda.