In anii trecuti, o mare parte din cresterea economica s-a datorat ritmului infernal de crestere a consumului, iar consumul a crescut datorita cresterii anormale a creditarii.

Pentru a oferi cateva cifre, doar in 2007 si 2008, soldul creditelor de consum acordate populatiei a crescut cu peste 11 miliarde de euro - 6 mld in 2007 si 5 mld in 2008, bani care s-au dus pe masini, aparate electrocasnice, vacante etc., iar companiile care vindeau astfel de produse au prosperat, au angajat oameni, si-au extins activitatea, s-au adaptat la realitate cu alte cuvinte.

Acum, lucrurile evolueaza in directia inversa. In prima jumatate a acestui an, soldul creditelor nu numai ca nu a crescut, ci chiar a scazut, volumul cifrei de afaceri in comert s-a redus cu mai mult de o treime, populatia are acum arici la buzunare si se gandeste de cinci ori inainte de a cumpara ceva, iar companiile care in anii trecuti s-au extins pentru a face fata cererii, acum se vad nevoite sa isi restranga activitatea.

Restrangerea activitatii ia insa timp, iar ceea ce am vazut pana acum in 2009 nu reprezinta decat primele incercari ale patronilor de a face fata crizei. In SUA, criza a inceput la sfarsitul anului 2007, iar acum, la sfarsitul lui 2009, somajul continua sa creasca, la fel si numarul bancilor care intra in faliment sau numarul celor care nu isi mai pot plati ratele.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.