Bulgaria va aplica in luna noiembrie pentru intrarea in mecanismul ratei de schimb (ERM-2), testul de stabilitate impus de Uniunea Europeana inainte de adoptarea euro, a declarat luni Simeon Djankov, ministrul de finante, potrivit NewsIn care citeaza Novinite. Acesta a mai spus ca autoritatile vor demara negocierile pentru aderarea la ERM-2 in luna septembrie, cand o delegatie condusa de premierul Boiko Borisov va vizita Bruxelles-ul.

Intrarea in mecanismul ratei de schimb va apropia Bulgaria de "umbrela" zonei euro si de protectia oferita de Banca Centrala Europeana.

Cursul monedei bulgare este momentan fix fata de euro, consiliul monetar bulgar insarcinat cu aceasta misiune pastrand cursul la 1,9558 leva pentru un euro. Aderarea la ERM-2 va permite levei sa fluctueze cu aproximativ 15% in cadrul unui culoar.

Intrarea Bulgariei in zona euro, stabilita initial pentru 2010, a fost amanata pentru 2012-2013, expertii afirmand ca data de aderare este dependenta de pastrarea prudentei fiscale si reducerea inflatiei.

Mecanismul European al Ratei de Schimb (ERM) a fost introdus de Comunitatea Economica Europeana (precursoarea Uniunii Europene) in martie 1979, ca parte a Sistemului Monetar European (EMS), pentru a reduce fluctuatiile de schimb valutar si a realiza o stabilitate monetara in Europa Occidentala, ca premiza pentru crearea unei Uniuni Economice si Monetare cu o moneda unica.

Tarile membre ale Uniunii Europene din afara Zonei Euro trebuie sa participe cel putin doi ani in ERM-2 inainte de a putea trece la moneda europeana.