Cea mai mica banca din SUA implineste 100 de ani in 2010 si nu a fost deloc afecatata de criza financiara, informeaza ABC. State Bank are, in afara presedintelui, doi angajati, nu dispune de ATM si serveste peste 600 de clienti din zona Oakwood (Texas).

State Bank se afla situata in Oakwood, la circa 120 de mile de Dallas. Potrivit reporterilor ABC, banca va implini 100 de ani in 2010 si, "din momentul in care intri pe usa, iti dai sema ca dateaza din timpuri stravechi. Holul bancii nu s-a schimbat prea mult din perioada in care Woodrow Wilson era presedinte".

"Noi spunem ca suntem o banca antica, condusa de antichitati", a declarat presedintele bancii R.P.Wiley, care are 85 de ani si care vine zilnic la munca, completand cecuri la masina de scris. "Intr-o buna zi, vor trebui sa ma tarasca de-aici", a spus el.

In afara de Wiley, banca mai are doi angajati: Lela Coates (76 de ani) si Neta Eldrige (71 de ani).

Echipamentul existent in banca este atat de vechi incat, daca s-ar strica, nimeni n-ar sti sa le repare, spun ziaristii, care afirma ca masina pentru eliberat monede "nu greseste niciodata nici macar cu un cent". Wiley sustine ca nu au nevoie de aparatura si ca "majoritatea lucrurilor pe care le facem sunt in capul nostru. Din cauza guvernului, trebuie sa completam insa si hartii".

ABC scrie ca banca este deschisa cinci ore in fiecare zi, cu o pauza de o ora la pranz, nu are ATM si serveste peste 600 de clienti, chiar daca in Oakwood sunt doar 471 de locuitori.

Un client citat de ABC, John Tibbetts, afirma ca "angajatii bancii te stiu dupa nume" si "nu trebuie sa-ti faci griji in legatura cu unde ti se duc banii".