Aratam ieri ca Romania va inregistra rate de crestere economica superioare mediei europene pentru simplul motiv teoretic ca o economie deschisa aflata intr-un bloc economic precum UE nu are decat sa urmeze calea convergentei economice. Si cum Romania se afla mult sub media UE, cresterea economica nu poate fi decat accelerata.

Ma asteptam ca articolul sa atraga critici si sa aud vesnicele comentarii a’ la Adrian Nastase cum ca in Romania o sa pice drobul de sare caci riscam sa devenim doar o piata de desfacere pentru produsele altora. Eu intreb insa: este un lucru rau? Adica de ce altii ar risca sa-si vanda marfurile in Romania fara sa obtina nimic in schimb?

In definitiv, in ultimii 20 de ani Romania a inregistrat in mod constant un deficit de cont curent, depasind in secolul 21 chiar si 10% la PIB anual.

Romania nu este singura in aceasta situatie: tari precum Spania, Grecia, Turcia, Egipt, Marea Britanie sau SUA au deficite de cont curent structurale ce reprezinta procente bune din PIB. Mergeti intr-un magazin londonez si aratati-mi un tricou fabricat in Anglia. Nu veti gasi.

Deficitul de cont curent se poate compensa prin contul de capital. Astfel, daca un chinez munceste timp de 30 de ani in China si economiseste 300.000 de dolari exportand tricouri in Romania, daca vine in Bucuresti dupa acesti 30 ani si isi cumpara un apartament in Aviatorilor cu 300.000 dolari, atunci deficitul de cont curent a fost acoperit de contul de capital.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.