Reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor nu au ajuns la o concluzie clara in urma discutiilor purtate, marti, pe marginea legii unice a salarizarii. Consultarile vor continua in urmatoarele zile, urmand ca Executivul sa ia o decizie care sa tina cont si de propunerile facute de partenerii sociali. Salariul minim brut pe economie va creste de la 600 lei, in prezent, la 705 lei in 2010, urmand sa ajunga la 1.100 lei in 2015.

Dupa o discutie de aproape trei ore, participantii la dezbatere au considerat ca mai este nevoie de noi consultari. Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat pentru Hotnews.ro, ca Executivul va aviza proiectul de lege, sambata, 29 august, dupa ce vor avea loc alte discutii cu partenerii sociali. Liderul sindical nu crede ca salariul minim pe economie va fi inghetat anul viitor. "Ceea ce am cerut este ca salariul minim pe economie sa fie inclus in textul legii, ca o garantie", a precizat Hossu. Potrivit acestuia trebuie sa se tina cont de acordul guvern-sindicate din 2008, care prevede cresterea salariului minim astfel incat sa ajunga, in 2015, la 50% din salariul mediu.

Hossu sustine ca sindicatele au semnalat mai multe deficiente in textul prezentat in Guvern. Aceste deficiente constau in "neuniformizarea drepturilor legate de plata orelor suplimentare sau a primei de vacanta, neexcluderea legilor speciale in componenta si introducerea capitolelor legate de salarizare, faptul ca anumite probleme nu au legatura cu legea de salarizare unitara, ca de exemplu mecanismul de decontare a cheltuielilor de deplasare sau chiria politistilor sau a altor structuri de personal".

Liderul sindical a mai spus ca este posibil sa mai aiba loc si mici ajustari asupra grilei de salarizare.

Salariul minim ar putea creste la 1.100 lei pana in 2015

Faptul ca textul legii nu a ajuns la forma finala este recunoscut si de Guvern. "In cadrul discutiilor, ministrul Finantelor si ministrul Muncii au prezentat proiectul de act normativ, subliniind faptul ca actul normativ este inca in lucru", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Premierul Emil Boc a precizat ca cei cu salarii mici vor beneficia de majorari pana in 2015. „Exista astazi 39 de legi de salarizare in sistemul bugetar. Legea salarizarii unice va introduce un sistem unic de salarizare si va fi o lege corecta. Niciun salariu aflat in plata nu va scadea prin adoptarea acestui act normativ, dimpotriva, se vor realiza corecturi in sistem. Angajatii care se afla la baza piramidei salariale vor avea, pana in 2015, o perioada de crestere salariala accelerata”, a afirmat premierul Emil Boc.

Salariul minim brut pe economie va creste de la 600 lei, in prezent, la 705 lei anul viitor, la 764 lei in 2011, la 845 lei in 2012 si la 934 lei in 2013, pentru ca in anul 2014 sa ajunga la 1.016 lei. In 2015 salariul minim ar urma sa ajunga la 1.100 lei.