Presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a chemat marti la Elysee pe directorii principalelor institutii bancare. Ocazie perfecta pentru Sarkozy sa-i intrebe mai ales despre "dosarul spinos al bonusurilor", scriu jurnalistii de la France24.

Intalnirea de marti vine la o zi dupa ce liderul de la Elysee a discutat cu ministrul Economiei, Christine Lagarde, si cu reprezentantii bancherilor - care "pareau" dispusi sa faca noi concesii in ceea ce priveste bonusurile. Insa cu conditia ca si omolgii lor din strainatate sa depuna aceleasi eforturi.

Invitati de presedinte pentru a-si anunta propunerile, principalii actori din sectorul bancar ignora in continuare cererile pe care Nicolas Sarkozy le-ar putea formula. Purtatorul de cuvant al Uniunii pentru Miscarea Populara (UMP, partidul de dreapta aflat la putere), Frederic Lefebvre, a avertizat ca statul inceteaza sa "lucreze" cu bancile care "nu vor intra in joc".

Dezbaterile pe tema bonusurilor au fost relansate la inceputul lunii august, cand BNP Paribas - una dintre marile banci franceze, beneficiara a unui ajutor de stat de 5 miliarde de euro - a anuntat alocarea unui miliard de euro catre investitorii si traderii sai. Ceea ce se traduce prin bonusuri mai mari chiar decat in 2008.

Luni, Christine Lagarde a pledat pentru "eradicarea cursei pentru bonusuri in banci", insa a admis ca solutia trebuie sa vina in urma unor discutii la nivel international, pentru a fi cu adevarat eficienta.

De cealalta parte, bancile franceze estimeaza ca pozitia lor concurentiala va fi compromisa daca vor fi supuse unor restrictii care nu sunt aplicate in strainatate.