Banca Nationala a Romaniei (BNR) a acordat bancilor imprumuturi prin facilitatea lombard in valoare de 1,3 miliarde de lei in luna iulie, aceasta fiind cea mai mare suma folosita in ultimele patru luni, potrivit NewsIn care citeaza date ale BNR. In iunie, banca centrala reluase creditarea bancilor prin facilitatea permanenta de credit, dupa o pauza in mai, acordand bancilor imprumuturi pentru o zi de 352 milioane de lei.

Volumul creditelor lombard acordate bancilor comerciale de BNR a scazut puternic in ultimele luni, de la 38,6 miliarde de lei in februarie, la 16 miliarde de lei in martie si la doar 139 milioane de lei in aprilie, pentru ca in mai institutiile de credit sa nu mai apeleze deloc la aceasta facilitate.

Facilitatea de credit a BNR a inceput sa fie folosita intens de banci din ultimele trei luni din 2008, cand institutiile de credit au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde de lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde de lei. In octombrie 2008, bancile au luat credite lombard in valoare de 48,99 miliarde de lei.

In acelasi timp, banca centrala a continuat sa injecteze in piata lichiditati si prin intermediul operatiunilor de tip repo, in valoare medie zilnica de 697,7 milioane de lei in iulie, dupa ce, in iunie, media zilnica s-a plasat la 748,4 milioane de lei.

Pe de alta parte, volumul depozitelor plasate pentru o zi la banca centrala a continuat sa scada, la 1,24 miliarde de lei in iulie, de la 4,17 miliarde de lei in iunie si 10,4 miliarde de lei in mai.

Pentru facilitatea permanenta de credit, dobanda a coborat luna trecuta la 13%, de la 13,5% in iunie si mai, in timp ce pentru facilitatea de depozit a BNR rata dobanzii a scazut la 5% pe an, de la 5,5%, acestea fiind fixate in functie de dobanda de politica monetara.

In iulie, banca centrala a reinceput sa realizeze operatiuni de tipul reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piata, dupa ce in iunie nu a utilizat acest tip de operatiune. Astfel, media zilnica a tranzactiilor s-a plasat luna trecuta la 95 milioane de lei.