Guvernul pregateste o serie de masuri economice care vizeaza sustinerea mediului de afaceri, ce urmeaza sa fie promovate prin asumarea raspunderii Executivului in fata Parlamentului, in luna septembrie. Printre masurile anuntate miercuri de premierul Emil Boc se numara neimpozitarea profitului reinvestit, sustinerea productiei pentru export prin garantii si contragarantii, scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, majorarea fondului de garantare pentru creditul rural si extinderea programului "Rabla".

Masurile prezentate de Emil Boc:

  • Neimpozitarea profitului reinvestit incepand cu 1 octombrie, prin asumarea raspunderii in fata Parlamentului.
  • Sustinerea productiei pentru export prin garantii si contragarantii printr-o schema pe care o punem la punct cu Eximbank.
  • Propunem instituirea unor scheme de ajutor de stat pentru IMM-urile aflate in dificultate din cauza crizei economice, in scopul sprijinirii acestora atat pentru investitii, cat si, in unele situatii, pentru plata datoriilor si a nu fi puse in dificultatea de a nu mai functiona. Acest lucru se va face prin hotarare de guvern prin modificarea schemelor de minimis pe care Guvernul le are acum la dispozitie.
  • Vom emite o decizie prin care se vor putea utiliza orice instrumente de garantare ca garantie de buna executie, astfel incat acele sume de bani sa poata fi utilizate in economia reala si pentru a aduce in continuare investitii.
  • Vom extinde programul Rabla pentru tractoare si alte utilaje de la 1 ianuarie 2010, dar si pentru persoane juridice de la 1 septembrie 2009.
  • Vom majora fondul de garantare pentru creditul rural. Dorim sa incurajam acele activitati din agricultura care valorifica un avantaj competitiv al Romaniei si posibilitatea ca in mediul rural sa fie desfasurate activitati de industrie alimentara.
  • Vizam imbunatatirea legii investitiilor, prin reducerea valorii investitiilor care pot beneficia de facilitati. Acum exista un plafon de 50 de milioane de euro, de la care firmele beneficiaza de anumite facilitati daca realizeaza investitii, iar acel plafon va fi coborat, pentru ca mai multe firme sa poata intra sub incidenta facilitatilor, pentru a putea desfasura activitati de productie.
  • O alta masura pe care Guvernul o va promova vizeaza vanzarea de catre autoritatile locale a terenurilor pe care se afla cladiri rezidentiale in proprietatea cetatenilor, adica pe legea nr. 112 s-a vandut casa sau apartamentul, dar nu s-au vandut terenurile aferente - curtile si celelalte terenuri aferente casei. Vom da posibilitatea autoritatilor locale, pe baza principiilor economiei de piata si pe baza preturilor care exista pe piata sa poata fi vandute terenurile, curtile care sunt adiacente imobilelor pe care le-au cumparat pe legea nr. 112. Este o masura fireasca ce tine de finalizarea procesului de cumparare a locuintelor. Aceasta masura va fi, cel mai probabil, inclusa in pachetul de legi asupra caruia Guvernul isi va asuma raspunderea in luna septembrie.
  • De la 1 ianuarie 2010 vom introduce impozitul forfetar pe activitati unde evaziunea fiscala este dificil de evaluat si care va inlocui impozitul minim care, din punctul meu de vedere si al Guvernului, si-a atins scopul, si anume acela de a elimina de pe piata acele firme care erau folosite doar pentru a realiza intermedieri sau alte activitati ilegale.