Rata reala a somajului in Statele Unite atinge nivelul de 16%, daca sunt luati in calcul muncitorii care au renuntat sa mai caute un loc de munca si persoanele care nu muncesc atat cat si-ar dori, a declarat miercuri Dennis Lockhart, unul dintre oficialii bancii centrale americane, Federal Reserve, citat de AFP.

"Daca luam in considerare si oamenii care isi doresc un loc de munca, dar care au incetat sa-l mai caute - asa numitii muncitori descurajati - si cei care muncesc un numar de ore inferior celui dorit, rata somajului depaseste cifra oficiala de 9,4% si ajunge la 16%", a declarat Lockhart, intr-un discurs sustinut la Chattanooga, in Tennessee.

Cele doua categorii de persoane nu sunt contabilizate in totalul populatiei active din datele publicate lunar de Departamentul Muncii, insarcinat cu determinarea ratei somajului, aceste persoane nefiind astfel considerate someri.

Lockhart, care conduce filiala Fed Reserve din Atlanta, Georgia, este primul oficial al bancii centrale care recunoaste amploarea reala a somajului in randul populatiei americane.

Avand in vedere ca revenirea pietei muncii risca sa fie "penibil de lunga", Lockhart estimeaza ca va fi dificil pentru autoritati sa combata somajul prin majorarea in continuare a cheltuielilor publice.