Presedintele institutiei de supraveghere a sistemului financiar din Marea Britanie, Adair Turner, vrea sa introduca o taxa pe tranzactiile financiare bancare. Obiectivul: sa puna capat alocarii excesive a controversatelor bonusuri.

Criticand bancile pentru riscurile financiare excesive pe care si le asuma - puse la originea crizei actuale - liderul Autoritatii Serviciilor Financiare (FSA) a anuntat ca va recurge la taxarea tranzactiilor, daca alte masuri esueaza. "Daca vreti sa opriti remuneratiile excesive intr-un sector financiar hipertrofiat, va trebui sa reduceti dimensiunile acestui sector sau sa aplicati taxe speciale", a avertizat Adair Turner, citat de France24.

Iar criticile presedintelui FSA nu s-au oprit aici. City of London (principalul centru financiar al Marii Britanii) este "inutil din punct de vedere social", a subliniat el, precizand ca nivelul castigurilor salariale isi are sursa intr-o "dereglare financiara caricaturala".

Adair Turner a subliniat ca majorarea capitalului minim necesar pentru exercitarea activitatilor bursiere este "arma noastra cea mai puternica pentru eliminarea profiturilor excesive".

"Si in cazul in care cresterea capitalului solicitat nu este suficienta, as fi fericit sa examinez posibilitatea introducerii taxelor pe tranzactiile financiare, taxe Tobin", a continuat el. Taxa Tobin (numita dupa laureatul premiului Nobel pentru economie James Tobin, care a avut ideea introducerii acestui sistem de taxare in anii '70) reprezinta perceperea unui mic procent din fiecare tranzactie financiara, pentru a descuraja speculatiile financiare.