Produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 8,7% in trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu aceeasi perioada din 2008, conform datelor publicate marti de Institutul National de Statistica, potrivit NewsIn. INS a revizuit usor in scadere datele initiale, care indicau o contractie cu 8,8% a PIB-ului.

PIB-ul Romaniei a insumat 109,93 miliarde de lei (echivalentul a 26,2 miliarde de euro) in trimestrul al II-lea, in conditiile in care cursul mediu de schimb in perioada aprilie-iunie 2009 a fost de 4,1923 lei/euro.

Comparativ cu trimestrul I al anului, scaderea produsului intern brut este de 1,1%, si ea usor revizuita in scadere fata de cea din raportarea "semnal" facuta pe 13 august, care indica o scadere de 1,2%.

Pentru primul semestru, scaderea economica ramane de 7,6%, ca si în estimarea precedenta a Institutului National de Statistica, valoarea PIB fiind de 206,45 miliarde de lei (echivalentul a 48,8 miliarde de euro).

Scaderea economica pe domenii:

  • Potrivit statisticilor, cea mai importanta contractie in economia romaneasca, in comparatie cu trimestrul al II-lea din 2008, a avut loc in constructii - scadere de 14,2%, cu toate ca acest sector inregistrase un avans in primul trimestru din 2009.
  • Declin de 11,4%, si in sectorul comertului, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii.
  • Agricultura a scazut cu  9,1%.
  • Activitatile financiare, imobiliare, de închirieri si serviciile pentru întreprinderi au coborat cu 7,4%.
  • Activitatea din industrie s-a contractat cu 7,3%.
  • Singura crestere usoara s-a inregistrat la categoria "alte servicii" de 1,4%.

Scaderea activitatii economice a condus si la scaderea incasarilor la bugetul de stat - volumul impozitelor nete pe produs s-a micsorat cu 13,6%.

Datele INS indica si o contractie severa a cererii interne, cu 15,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, în principal pe seama reducerii cu 12% a consumului final total.

Cheltuiala pentru consumul final al populatiei s-a diminuat cu 15%, afectand atat vanzarile de marfuri prin comertul cu amanuntul, care s-au redus cu 20,6%, cat si serviciile prestate populatiei, care au scazut cu 20,4%.

Cel mai sever declin a fost, insa, inregistrat de formarea bruta de capital fix, o masura a investitiilor din economie, care s-au redus cu peste un sfert (25,6%) in trimestrul al II-lea din 2009, comparativ cu perioada similara din 2008.

Scaderea a fost mai putin pronuntata comparativ cu primul trimestru al acestui an: -11% in constructii, -4,4% in comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii, -4,1% in activitati financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi, -1,7% in agricultura si -3% la impozite nete pe produs.

Doar activitatea din industrie a crescut fata de primul trimestru din 2008, cu 4,5%, iar alte activitati de servicii au avansat cu 0,2%.

  • Guvernul ia in calcul o scadere de 8,5% a economiei in 2009

Guvernul ia in calcul o contractie economica de 8,5% pentru intregul an 2009, valoarea PIB fiind prognozata la 497,3 miliarde lei (118,4 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 4,2 lei/euro).

Date mai detaliate privind evolutia economiei romanesti urmeaza sa fie prezentate de INS pe data de 10 septembrie.