Romania se afla intr-o recesiune profunda, din care nu va iesi pana in 2010, insa perspectivele pe termen lung raman pozitive, se arata intr-un raport al Moody's citat de NewsIn. Agentia de evaluare financiara apreciaza ca, pe termen scurt, este improbabil ca economia romaneasca sa revina la ratele ridicate de crestere de dinainte de criza.

"Romania a fost prinsa de criza economica globala intr-o situatie financiara precara, guvernul fiind nevoit sa apeleze la un plan de stabilizare cu FMI si UE in martie 2009", subliniaza Kenneth Orchard, analist in cadrul Moody's.

Moody’s estimeaza ca redresarea economiei Romaniei va fi graduala, cu rate de crestere pe termen lung de 3-4%, limitate de reformele structurale greoaie si de lipsa infrastructurii. Analistii subliniaza ca acest ritm de crestere este cu 2-3 puncte procentuale peste nivelul prognozat pentru cresterea zonei euro pe termen lung.

"Apreciem ca revenirea pe crestere a economiei Romaniei poate fi mai rapida decat in cazul altor state din regiune, precum Bulgaria sau statele baltice, datorita cursului de schimb flexibil, care inlesneste ajustarea balantei comerciale, si indatorarii relativ scazute a sectorului privat", se mai subliniaza in raportul agentiei de rating.

Pe de alta parte, "exista riscuri ca recesiunea sa se dovedeasca mai persistenta, deoarece vine dupa un boom economic alimentat de credit, si sa provoace dislocari economice grave".

Analistul institutiei considera ca riscul politic nu este unul foarte puternic in Romania. "Moody's nu este foarte ingrijorata in legatura cu turbulentele continue din mediul politic din Romania dar, pe de alta parte, vede riscuri inerente de deteriorare a activitatii economice din Romania si a calitatii activelor din sistemul bancar", mai arata Orchard.

Raportul Moody's mai arata ca acordul cu FMI nu a putut stopa scaderea puternica a productiei sau deteriorarea indicatorilor privind datoria statului, insa a redus semnificativ nevoile de finantare externa a Romaniei si riscul unei crize a balantei de plati.

"Moody's a confirmat ratingul de tara Baa3 pentru Romania in martie 2009, cu putin inaintea anuntului privind acordul cu FMI si UE. Fondurile de la institutiile internationale au determinat stabilizarea economiei si au diminuat presiunea privind refinantarea datoriilor", se arata in document.

Desi Moody's considera improbabil ca Romania sa revina, in viitorul apropiat, la nivelul cresterii economice dinainte de criza, apreciza ca perpectivele sunt favorabile pe termen lung.

"Principalul motiv pentru care anticipam rate mai inalte de crestere in Romania este ca statul este mult mai sarac decat alte tari membre ale UE, ceea ce inseamna ca are potential ridicat pentru recuperarea acestor decalaje", se precizeaza in raportul Moody's.

Cu toate acestea, analistii estimeaza ca procesul de apropiere de nivelul mediu al veniturilor din UE va dura circa 40 de ani. "Combinatia intre mediul rezonabil de afaceri, statutul de membru al UE si imbunatatirea infrastrucutrii fizice si sociale - stimulata de fondurile UE - ar trebui sa sustina in timp rate ridicate de investitii, permitand o crestere graduala a veniturilor reale spre media UE. Totusi, acest proces va dura foarte mult timp, probabil in jur de 40 de ani", se mai arata in raportul Moody’s.

Agentia mentioneaza ca ratingurile Romaniei sunt sustinute de accesul la finantare din partea FMI si UE, precum si de angajamentul bancilor straine de a-si mentine expunerea si sprijinul fata de subsidiarele din tara. Totodata, factori importanti pentru calificativele Romaniei sunt apartenenta la UE si nivelul moderat al soliditatii economice si institutionale.