Ministrii de finante din Uniunea Europeana au cazut de acord, miercuri, sa isi majoreze cu doua treimi contributia la Fondul Monetar International (FMI), la 125 miliarde de euro, a anuntat Andreas Borg, ministrul de finante al Suediei, tara care detine in prezent presedintia UE, citat de NewsIn. Anterior, tarile UE se angajasera sa contribuie la FMI cu 75 miliarde de euro.

"Am avut un acord pe problema finantarii pentru FMI. Suntem pregatiti sa ne asumam responsabilitati pentru finantarea organizatiei internationale. Astfel, cand vom merge la Londra si la Pittsburgh ne vom angaja sa ne crestem contributia. Ne-am inteles asupra sumei de 125 miliarde de euro", a precizat Borg.

Franta si Germania au anuntat luni ca au solicitat tarilor membre ale UE sa-si majoreze promisiunea de a aduce fonduri suplimentare la FMI. In aprilie, tarile bogate si emergente din G20 s-au angajat sa aduca FMI fonduri suplimentare de 500 miliarde de dolari, in cadrul unor acorduri noi de imprumut, pentru a intari capacitatile de creditare ale institutiei.

Tot luni, ministrul britanic de finante, Alistar Darling, a anuntat ca Marea Britanie s-a angajat sa aduca in plus 11 miliarde de dolari la FMI si a cerut UE sa-si majoreze resursele puse la dispozitia institutiei financiare internationale.