Guvernul Ungariei intentioneaza sa nu acceseze urmatoarea transa a imprumutului de la FMI si negociaza cu reprezentantii institutiei extinderea acordului stand-by pana in septembrie 2010, potrivit Portfolio.hu. Ministrul de finante Peter Oszko, citat de cotidianul Napi Gazdasag, a spus ca prin extinderea acordului cu FMI viitorul cabinet va avea acces la finantare, in caz de nevoie.

La inceputul acestei saptamani, Peter Oszko declara intr-un interviu la postul public de televiziune ca guvernul discuta cu FMI pentru a stabili daca este necesar ca autoritatile sa acceseze toate transele creditului in valoare de 25,1 de miliarde de dolari, deoarece economia este suficient de solida pentru a rezista fara aceste fonduri.

De asemenea, acesta a mai spus ca este posibil ca unele transe ale imprumutului de la FMI sa fie trase de urmatorul guvern. Acesta a precizat ca Ungaria incearca sa obtina o extindere a acordului, pentru a oferi urmatorului guvern "o zona de siguranta".

Ungaria a fost una dintre tarile europene cele mai afectate de actuala criza. Problemele economice au determinat guvernul lui Ferenc Gyurcsany sa demisioneze, iar tara a solicitat in luna octombrie a anului trecut un imprumut de 25 de miliarde de dolari de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana.

In primul trimestru al acestui an, economia Ungariei s-a comprimat cu 6,7% fata de aceeasi perioada din 2008.