Potrivit strategiei de creditare a unei banci locale din top 10, expunerea in valuta in totalul portofoliului IMM medii (notiunea de Intreprindere Mica si Mijlocie medie poate starni zambete unora - n.m. DP) nu trebuie sa depaseasca 50%.

“Expunerile noi in valuta ar trebui sa fie acoperite in mod natural la riscul valutar”. Daca clientul nu este natural acoperit, atunci acoperirea EBITDA existenta trebuie sa fie de minim 1,3.

Sunt excluse de la creditare textile – productia de lohn; Jocuri de noroc; cazinouri, Energia nucleara, mineritul (carbune), companiile mici de creditare, finantare si cele de leasing; organizatii non-profit, religioase, politice, organizatii sindicale; constructii navale; case de schimb valutar si de amanet.

In cazul industriilor restrictionate la creditare, expunerea nu trebuie sa depaseasca 15% limitare pe portofoliu. Clientul tinta trebuie sa aiba EBITDA pozitiv si sa nu aiba o descrestere a vanzarilor cu mai mult de 20% in anul anterior, un trecut minim inregistrat: 3 ani in industrie, un management reputat, cu maxim 7 zile intarziere fara de banci in timpul anului trecut.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.