Insulele Cayman, al cincilea centru financiar din lume, au ajuns in pragul falimentului din cauza crizei economice internationale, potrivit Mediafax care citeaza The Guardian. Teritoriul britanic, unde au sediul fonduri de hedging cu active in valoare de mai multe mii de miliarde de dolari, se bazeaza pentru obtinerea veniturilor pe industria serviciilor financiare si turism, in prezent grav afectate de criza mondiala.

Teritoriul se confrunta cu un deficit bugetar enorm si nu-si mai poate plati functionarii sau facturile catre furnizori. In aceste conditii, guvernul a cerut autoritatilor de la Londra permisiunea sa majoreze taxele impuse locuitorilor si sa stranga fonduri de urgenta de la banci. Solicitarea a fost insa refuzata, iar Londra a avertizat ca intregul model de afaceri al insulelor este gresit.

Locuitorii explica problemele economice ale insulelor prin faptul ca guvernul anterior a cheltuit sume enorme pentru a reconstrui infrastructura, distrusa in 2004 de uraganul Ivan, mizand pentru recuperarea fondurilor pe dezvoltarea sectorului financiar.