ING Bank a revizuit in sens negativ prognoza privind evolutia economiei Romaniei, estimand pentru acest an o contractie de 7,5%, datele fiind mai optimiste decat cele ale Fondului Monetar International (FMI), se arata intr-un raport al institutiei. Anterior, analistii bancii prognozau ca Produsul Intern Brut (PIB) va scadea cu 7,1% in 2009.

Analistii bancii sunt de parere ca economia romaneasca va atinge punctul cel mai de jos al recesiunii in cel de-al treilea trimestru, cand PIB-ul va scadea cu 9,2%. In ultimul trimestru al anului, conform prognozei ING, economia se va comprima cu 5,9%, in vreme ce in primele trei luni ale anului viitor scaderea economica sa fie de 0,5%.

"Credem ca Produsul Intern Brut ar putea reveni in ultimul trimestru din 2009, iar in 2010 economia ar putea creste cu 1,6% (datorita efectului de baza, a revenirii mai rapide a economiei mondiale si a stimulilor monetari). O revenire mai puternica pare putin probabila, in pofida declaratiilor oficiale privind o scadere in forma de V, generata de un consum redus si de presiunile de adancire a deficitului bugetar", se arata in raportul ING.

Analistii cred ca sunt sanse reduse ca BNR sa atinga tinta de inflatie pentru 2009 si 2010, de 3,5% +/- un punct procentual, in pofida scaderii consumului cu peste 10%. Acestia estimeaza ca preturile vor creste cu 5,8% in acest an si cu 5,2% in 2010.

Fondul Monetar International (FMI) ia in calcul o contractie de 8,5% a economiei Romaniei in 2009, pentru ca anul viitor sa inregistreze un avans de 0,5%-1%.