Sa ne gandim la o afacere reciproc avantajoasa. John este bolnav de o maladie incurabila. De asemenea, John are o polita de asigurare de viata de 1 milion de dolari, bani care vor incasati dupa ce nefericitul isi va da obstescul sfarsit. Ce are de castigat John din aceasta afacere? Mai nimic. Cea mai recenta inovatie de pe Wall Street este descrisa pe larg pe blogul Trenduri Economice.

Ei bine, aici intervine un binevoitor care-i propune lui John urmatorul targ: in schimbul dreptului de a incasa banii corespunzatori asigurarii, ii ofera o fractie inainte de a muri. Cu alte cuvinte, John devine in timpul vietii beneficiarul unei parti din suma care i se cuvine ca "premiu" pentru moartea sa.

Daca traiati cu iluzia ca cei care au provocat colapsul actual s-au retras discret din prima linie, va inselati amarnic. Ei nu au parasit niciodata campul de batalie si cred ca nu as exagera daca as afirma ca, in ultima instanta, notiunea de "camp de batalie" in acceptiunea actuala le apartine intrutotul. Sunt oameni discreti, aproape obscuri, dar care au o capacitate destructiva fabuloasa. Scopul lor este acela de a face baloane nu de dragul umflatului, ci pentru perceperea comisionului.

Este o noua mostra de inventivitate a bancilor de investitii, un balon in stadiu incipient, despre care este posibil sa auziti in viitorul apropiat.

Schema pusa la cale este, pe cat de simpla, pe atat de geniala. Poate va este cunoscuta zicala conform careia "moartea este singura certitudine". Pornind de la aceasta axioma, baietii destepti ai Wall Street-ului sunt pe cale sa dezvolte noua generatie de arme de distrugere in masa.

Ciudata afacerea, dar destul de banoasa, daca tinem cont de faptul ca un John poate emite pretentii pentru maxim 40% din suma asigurata. Deci, pe scurt investesti acum, astepti sa moara John si incasezi de 2,5 ori mai mult decat ai bagat in afacere. Daca nefericitul moare repede, ai pus-o de un profit baban. Un business sigur, nu-i asa?

Ei bine, baietii de pe Wall Street nu se apuca sa lucreze ca amatorii. Doar nu va ganditi ca vreun rechin de la Goldman va sta sa vaneze distrusi la coltul strazii. Adevaratul profit vine din dezvoltarea schemei dupa principiul statutat de activele toxice cu suport ipotecar.

Asa ca schema pusa la cale prevede gruparea de drepturi in pachete mai mari pentru diversificare si minimizarea riscului (va suna cunoscut?). Dupa aceasta, urmeaza vanzarea de pachete si derivarea produselor pana la atingerea unui nivel satisfacator de sofisticare. Daca in ceea ce priveste piata ipotecara mizarea pe crestere s-a dovedit a fi o eroare, cred ca nu este un secret pentru nimeni ca moartea este ceva sigur. Deci, un argument suficient de puternic pentru a reisteriza lumea cu gunoi nobil.

Cand am auzit pentru prima data de acest "nou concept", am crezut ca e vorba de vreun experiment, iar lucrurile urmeaza sa se dezvolte in timp. Numai ca schema se pare ca este pregatita de mult timp in laboratoare.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Trenduri Economice.

P.S. Subiectul este tratat pe larg de presa americana, New York Times titrand: "Back to Business. Wall Street Pursues Profit in Bundles of Life Insurance".

Mecanismul este simplu, explica prestigiosul cotidian: "Cu cat proprietarul politei moare mai repede, cu atat profitul este mai mare - desi, daca acesta traieste mai mult decat se astepta, investitorii s-ar putea alege cu un profit mic sau ar putea chiar sa piarda bani".

Huffington Post: Wall Street - Death Profits

Wall Street Journal: Life settlements' bonds could be Wall Street's next big act