Statele Unite si-au pierdut titlul de campion mondial in ceea ce priveste competitivitatea, din cauza crizei si al nivelului ridicat al datoriei publice. Concluzia a fost facuta publica marti, la Forumul Economic Mondial (WEF), scrie AFP.

"Statele Unite au dezvoltat importante dezechilibre macroeconomice in acesti ultimi ani. Deficitele bugetare cumulate au condus la cresterea nivelului datoriei publice", semnaleaza Forumul Economic. Criza si politicile de relansare bugetara au "exacerbat" nivelul datoriei publice. In ceea ce priveste criteriul "stabilitatii macroeconomice", Washington se afla acum pe pozitia 93 (fata de locul 66 ocupat pana acum).

Cu toate astea, specialistii WEF nu s-au aratat surprinsi sa constate ca Statele Unite au pierdut puncte importante din cauza unei scaderi a increderii oamenilor de afaceri in pietele financiare americane "tot mai sofisticate", potrivit agentiei de presa franceze. Autorii studiului arata cu degetul si "institutiile private" americane, acuzate de "disfunctionalitati" importante. Cat priveste expertii in audit, nici acestia nu mai inspira incredere ca in trecut, se arata in document.

In acest context, WEF a subliniat si "scandalurile care au avut loc in sectorul financiar", recent. Cu toate astea, americanii nu trebuie sa se alarmeze. "Tara continua sa detina numeroase caracteristici structurale care fac ca economia sa fie extrem de productiva si care o plaseaza pe baze solide pentru a depasi schimbarile ciclice si socurile economice", continua raportul. Raportul asupra competitivitatii a fost realizat pe baza unui sondaj realizat intre lunile ianuarie si mai 2009, in cadrul caruia au fost chestionati 13.000 de oameni din afaceri din 133 de tari.