Legea unitara de salarizare nu stabileste salariul minim pe economie, ci doar salariul minim din sectorul bugetar, la care urmeaza sa se adauge sporurile, iar acesta poate fi diferit de venitul minim din sectorul privat, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, citat de NewsIn. La randul sau, ministrul muncii, Marian Sarbu, a confirmat ruperea coeficientului 1 de salariul minim pe economie, afirmand ca spera sa convinga Guvernul sa accepte ca valoarea salariului minim pe economie sa fie egala in 2010 cu coeficientul 1 din sectorul bugetar, adica 705 lei.

"Valoarea de 705 lei, atribuita coeficientului 1 din grila Legii unitare de salarizare, nu reprezinta salariul minim pe economie stabilit pentru anul viitor. El reprezinta baza in functie de care se calculeaza toate salariile din sectorul bugetar, ce va avea o anumita dinamica si va ajunge la 1.100 lei in 2015", a declarat Pogea.

Ministrul a adaugat ca legea unica de salarizare nu-si propune sa stabileasca salariul minim pe economie pentru urmatorii ani, ci doar "valoarea de referinta minima din sectorul public ce se inmulteste cu ceilalti coeficienti din grila".

Pogea a precizat ca salariul minim pe economie "poate fi si egal cu coeficientul 1 din Legea unitara, insa acest lucru nu este obligatoriu".

"Salariul minim pe economie se stabileste in fiecare an de catre Guvern, la propunerea Ministerului Muncii. Poate fi si egal cu salariul minim din sectorul bugetar, insa nu pot spune eu cat va fi, pentru ca nu eu il stabilesc", a afirmat Pogea.

Potrivit ministrului de finante, salariul minim de 705 lei din sectorul bugetar, stabilit pentru 2010, "reprezinta salariul brut, din care se scad contributiile, la care se adauga sporurile".

Marian Sarbu vrea salariu minim de 705 lei

La randul sau, ministrul muncii, Marian Sarbu, a confirmat ruperea coeficientului 1 de salariul minim pe economie, afirmand ca spera sa convinga Guvernul sa accepte ca valoarea salariului minim pe economie sa fie egala in 2010 cu coeficientul 1 din sectorul bugetar, adica 705 lei.

"Voi milita in Guven ca salariul minim pe economie sa corespunda cu coeficientul 1 din Legea unitara de salarizare, intrucat eu cred ca acest lucru ar fi in beneficiul tuturor. Sper ca Executivul sa accepte ca 705 lei sa reprezinte chiar salariul minim pe economie si sa se regaseasca la sfarsitul anului intr-o Hotarare de Guvern, dupa o discutie si cu sindicatele si patronatele", a afirmat Sarbu.

Reprezentantii patronatelor spun ca nu vor accepta un salariu minim in mediul privat mai mare de 650 lei si cer chiar desfiintarea contractului colectiv de munca la nivel national.

NewsIn precizeaza ca proiectul final al Legii unice de salarizare in sistemul bugetar, facut public de Guvern, nu precizeaza daca referinta intregii grile de salarizare, respectiv coeficientul de ierarhizare 1, este echivalenta cu salariului minim pe economie. In proiect, valoarea coeficientului de ierarhizare 1 este de 705 lei in 2010, 765 lei in 2011, 845 lei in 2012, 935 lei in 2013, 1.015 lei in 2014 si 1.100 lei in 2015, fara a se face referire la salariul minim pe economie.