Piata romaneasca de leasing a scazut in primul semestru cu 73,6% in functie de valoarea bunurilor finantate, la 776,65 milioane de euro, cele mai afectate fiind finantarile de echipamente industriale si vehicule. In primul semestru al anului trecut, companiile de leasing au finantat bunuri in valoare de 2,94 miliarde de euro.

Jean-Claude Boloux, presedintele Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca cea mai mare scadere, de aproape 82%, s-a inregistrat pe segmentul echipamentelor industriale, valoarea bunurilor finantate fiind de 117,3 milioane de euro.

Valoarea bunurilor finantate pe segmentul vehiculelor a fost in primul semestru de 507,1 milioane de euro, cu aproape 76% mai putin decat in perioada similara din 2008. Finantarile din segmentul imobiliar s-au diminuat cu 20,94%, pana la 152,197 milioane de euro.

Ponderea finantarii vehiculelor in totalul pietei de leasing a scazut in primul semestru de la 71,4% la 65,3%, iar ponderea echipamentelor a ajuns la 15,1%, de la 21,9% in primele sase luni din 2008. Sectorul imobiliar si-a crescut insa ponderea, de la 6,54% la 19,6%, datorita cresterii numarului de contracte de sale & lease-back.

Presedintele ALB a estimat ca in acest an piata de leasing va scadea cu 60-65% comparativ cu 2008, cand valoarea bunurilor finantate a fost de 4,81 miliarde de euro. "Daca ne uitam la evolutia din primul si al doilea trimestru, putem sa luam in considerare o scadere a pietei de 60-65% fata de 2008. Pana in prezent piata a scazut cu aproape 74%. Speram sa recuperam putin ", a declarat Jean-Claude Boloux.

Reprezentantii asociatiei au mai anuntat ca incepand de anul viitor firmele de leasing vor raporta intarzierile la plata ale clientilor la Centrala Riscurilor Bancare.

"In prezent, companiile de leasing au inceput perioada de testare a bazei de date a CRB, iar de la inceputul anului viitor, toate companiile de leasing vor putea accesa aceasta baza de date", a mai spus Boloux.