Conform datelor INS, in primele sapte luni ale acestui an, valoarea exporturilor a fost de 16.3 miliarde euro in timp ce valoarea importurilor a fost de 21.2 mld, ceea ce per total, inseamna ca Romania avut o valoare a comertului exterior de 37.5 mld euro, cu 28.6% mai putin decat cele 52.5 mld euro inregistrate in primele sapte luni ale anului trecut.

Evolutia inregistrata in ultima perioada este una care ne da dreptul sa speram ca lucrurile se indreapta in directia corecta, am sa explic mai jos de ce:

1. In iulie, Romania a exportat bunuri si servicii in valoare de 2.78 mld euro, ceea ce reprezinta atat cea mai buna performanta lunara din septembrie 2008 incoace, cat si a treia luna consecutiva de crestere, valoarea exporturilor majorandu-se cu 30% intre aprilie si iulie.

2. Importurile au insumat 3.27 mld euro, ajungand la cea mai mare valoare din acest an, ceea ce inseamna ca piata interna s-a stabilizat si mai mult, cum peste 70% din exporturi se bazeaza pe importuri, cresterea importurilor indica o continuare a trendului ascendent al exporturilor. In ultimele trei luni, importurile au crescut cu 10%.

3. Desi in iulie comertul exterior a inregistrat o valoare lunara record pentru acest an, respectiv 6 mld euro, deficitul comercial este la cel mai mic nivel din 2009, respectiv 488 milioane euro.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.